Καλώς ήλθατε στο Άγνωστο Forum

Άγνωστο Forum

Αποστολέας Θέμα: Ξύπνησε το ηφαίστειο Campi Flegrei στη Νάπολι της Ιταλίας.Σε κίδυνο μισό εκατομμ  (Αναγνώστηκε 668 φορές)

Δεκέμβριος 21, 2016, 11:48:42 μμ
  • Ιεροφάντης
  • ****
  • Μηνύματα: 474
  • Δημοτικότητα: +3/-0
Ξύπνησε το Ιταλικό υπερ-ηφαίστειο που βρίσκεται κοντά στο Βεζούβιο της Νάπολης και αν γίνει έκρηξη μπορεί να πλήξει  μισό εκατομμύριο άνθρωπους, λένε οι επιστήμονες.
Το Campi Flegrei, ή το Φλεγραία Πεδία, είναι μια μεγάλη ηφαιστειακή περιοχή,που βρίσκεται στη μητροπολιτική περιοχή της Νάπολης, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, με πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ έχει 24 κρατήρες και ηφαιστειακά οικοδομήματα.
Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής Ιταλούς και Γάλλους επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας στη Μπολόνια αναφέρει ότι, «Μετά από αρκετά ήρεμη περίοδο  σε όλο τον κόσμο,το  Campi Flegrei έχει δείξει πρόσφατα  τα πλέον ορατά σημάδια αναταραχής.»

Η έρευνα κυκλοφόρησε την τρίτη στην εφημερίδα  Nature Communications.
Η μελέτη αναφέρει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο πέραν του οποίου το μάγμα θα μπορούσε να προκαλέσει την απελευθέρωση των υγρών και αερίων με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Δεν είναι σαφές ακριβώς εάν ή όταν το ηφαίστειο θα εκραγεί, σύμφωνα με τον ερευνητή Chiodini, αλλά αν το κάνει, «θα ήταν πολύ επικίνδυνο»για τον τοπικό πληθυσμό.
«Η παρουσία  περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στην κοντινή περιοχή του ηφαιστείου Campi Flegrei κάνει αυτή την κατάσταση ιδιαίτερα προκλητική για τις τοπικές αρχές και άλλους φορείς στη  λήψη αποφάσεων,» γράφει η εν λόγω μελέτη.
Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου πραγματοποιήθηκε  το 1538, αλλά ήταν πολύ μικρότερη σε κλίμακα με την προηγούμενη που εξαφάνισε τον άνθρωπο Νεάντερταλ.
Από το 2005 οι επιστήμονες έχουν ανιχνεύσει αύξηση του χαμηλού επιπέδου δραστηριότητας και θέρμανση, καθώς και παραμόρφωσης έδαφους και μάγματος στην περιοχή. Το 2012 το καθεστώς του ηφαιστείου άλλαξε από «πράσινα» (αθόρυβο) σε «κίτρινο» (επιστημονική προσοχή).
«Αυτές οι περιοχές μπορεί να προκαλέσουν μόνο εκρήξεις, που μπορούν να έχουν παγκόσμια καταστροφικά αποτελέσματα, συγκρίσιμα με μεγάλους μετεωρίτες,»δήλωσε ο Giuseppe De Natale, επικεφαλής του προγράμματος για την παρακολούθηση του ηφαιστείου,στο Reuters το 2012.
https://www.rt.com/news/371144-italy-supervolcano-reawakens-naples/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY: Corfiatiko.blogspot.com