Καλώς ήλθατε στο Άγνωστο Forum

Άγνωστο Forum

Αποστολέας Θέμα: Αποφράδα Ημέρα για τα Χανιά Εις μνήμην Άλκηστις Αγοραστάκη  (Αναγνώστηκε 1242 φορές)

Δεκέμβριος 08, 2016, 11:30:37 μμ
 • Μύστης
 • ***
 • Μηνύματα: 178
 • Δημοτικότητα: +5/-0
https://youtu.be/EVw9eR88gqc

Αποφράδα Ημέρα για τα Χανιά
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου του 1966 2:06 π.μ: …. «SOS, από Ηράκλειον, στίγμα μας 36° 52' B., 24° 08 A., Βυθιζόμαστε.» Και μετά η σιγή….. Μόνο 47 διασωθέντες, και μόλις 25 σωροί περισυλλέγησαν και κηδεύτηκαν.  Μέχρι σήμερα, κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

https://pateras.wordpress.com/2009/12/08/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82/

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου του 1969 ….«Η Ολυμπιακή Αεροπορία αγγέλλει μετά βαθυτάτης οδύνης, ότι σήμερον και περί ώραν 21.00, αεροσκάφος DC 6 B πτήσεως 954 εκ Χανίων προς Αθήνας, κατέπεσεν εις περιοχήν Κερατέας Αττικής. Ουδείς εκ των 85 επιβατών και του πενταμελούς πληρώματος φέρεται ως επιζών»….

http://www.daynight.com.gr/2016/12/8-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-1969-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%84%CF%8D%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1.html

Εις μνήμην όλων εκείνων που χάθηκαν, ας έχουν βρει αναπαμό οι ψυχές τους. 
Εις μνήμην Άλκηστις Αγοραστάκη  ΑΘΑΝΑΤΗ. Μεγάλη η αυτοθυσία σου ως άλλη Άλκηστις «δία γυνακών Άλκηστις Πελιάο θυγατρών είδος αρίστην».

Εάν κάτι απαλύνει το βάρος που νοιώθω μέσα μου, είναι η αλήθεια πως υπάρχουν άγγελοι προστάτες με σάρκα και οστά.

Δημήτρης Μαυράκης, ετών 22, ραδιοτηλεγραφητής: "Καθώς το πλοίο βυθιζόταν είδα την Άλκηστη Αγοραστάκη. Τη θυμάμαι καλά. Την ώρα του καταποντισμού και λίγο πριν πέσομε στη θάλασσα η Άλκηστις βρισκόταν ακριβώς δίπλα μου. Την είδα που προσπαθούσε να πείσει μιαν άλλη γυναίκα πως έπρεπε να πέσει στη θάλασσα, αλλιώς δεν είχε σωτηρία.
- Πέσε! Πέσε μαζί μου στη θάλασσα! Θα σε βοηθήσω!
Η Άλκηστις ήταν η μόνη γυναίκα που δεν φώναζε, μήτε έκλαιγε με λυγμούς, όπως οι άλλες. Γι' αυτό τη θυμάμαι καλά σ' εκείνη την κοσμοχαλασιά. Αποτυπώθηκε στη θύμηση μου. Μονάχα τα μάτια της ήταν δακρυσμένα και τα μαλλιά της τα έδερνε ο αγέρας.... Φώναζε το κορίτσι, η Άλκηστις Αγοραστάκη, στις έντρομες γυναίκες, στους άντρες, σαν να ήταν αυτή που έπρεπε να τους κυβερνήσει όλους, να τους εγκαρδιώσει, σ' εκείνη τη δύσκολη ώρα, αφού δεν φαινόταν άλλος.
- Πέστε στη θάλασσα! Πέστε στη θάλασσα! Βυθιζόμαστε!
 Ηλίας Κουκουνάκης θαλαμηπόλος  της Τουριστικής θέσεως:  "Δεν ήξερα κολύμπι. Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα μπει στη θάλασσα αν και έχω γεννηθεί σε νησί και είμαι ναυτικός.  Γι αυτό δεν έπαιρνα την απόφαση να πέσω στη θάλασσα.  Έβλεπα τα κύματα που χτυπούσαν το πλοίο μας που βυθιζόταν.  Δεν ήξερα τι να κάνω.  Γύρω μου άντρες και γυναίκες κλαίγοντας ακατάπαυστα.  Μονάχα αυτή η κοπέλα δεν είχε χάσει την ψυχραιμία της.  Μέσα σ' αυτή την κοσμοχαλασιά ο καθένας νοιαζόταν για τον εαυτό του.  Αυτή διατηρώντας το θάρρος της μας έδινε οδηγίες πως να εγκαταλείψωμε το σκάφος.  Ένας-ένας οι επιβάτες γύρω μας άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα. Τα νερά είχαν φτάσει τώρα στο ύψος του καταστρώματος,  με το πλοίο ευρισκόμενο υπό κλίση προς τα δεξιά.  Προσπαθούσα να κρατηθώ γερά,  μη γνωρίζων τι έτερο να πράξω, αφού δεν ήξερα να κολυμπώ.  Οι γύρω μου εξαφανίστηκαν.  Άλλοι είχαν ριφθεί εις την θάλασσαν, άλλοι ανηρπάγησαν από τα κύματα.  Τα κύματα κατέκλυζαν με ορμή το κατάστρωμα και τα φώτα είχαν σβηστεί.  Τότε ενώ κρατιόμουνα από ένα στύλο άξαφνα με άρπαξε ένα κύμα και με πέταξε μακριά από το πλοίο, μες στην φουρτουνιασμένη θάλασσα. Εις αυτήν την ώρα της αγωνίας μου και της πάλης με τα κύματα αντιλαμβάνομαι ένα χέρι να με συγκρατεί και να με σπρώχνει σε μια σχεδία που έπλεε κοντά μας. Ήταν η σωτηρία μου.  Ήταν η κοπέλα που είχα συναντήσει νωρίτερα στο κατάστρωμα στις τελευταίες στιγμές του πλοίου. Την είδα όταν έπεσε με τους άλλους στη θάλασσα. Τώρα ήταν πλάι μου και μου έδινε το χέρι της. Το άρπαξα.. Χάρις σ' αυτήν ευρίσκομαι τώρα εν ζωή.. Βρεθήκαμε τέσσερα άτομα στη σχεδία. Τρεις άντρες (Δημήτρης Μαυράκης - Ηλίας Κουκουνάκης - Σταύρος Λαγωνικάκης) και το κορίτσι. Είπαμε τα ονόματά μας και το χωριό μας.  Το κορίτσι μας είπε το όνομά της, Άλκηστη Αγοραστάκη. "
Μάχιμος σημαιοφόρος του “Σύρος” κ. Γιάννης Κοκκινόβραχος: «Δύο φορές προσπαθήσαμε να την ανεβάσουμε στο κατάστρωμα, αλλά ο γάντζος έφευγε. Την τρίτη φορά, όταν καταφέραμε να την πιάσουμε από το εσώρουχο, ήταν πλέον πολύ αργά. Τόσα χρόνια δεν ήθελα να το θυμάμαι. Η ανάμνηση αυτή είναι οδυνηρή. Νιώθω πως φταίω και εγώ που δεν τη σώσαμε».

Η Άλκηστη Αγοραστάκη έσωσε συνολικά 15 από τις 47 ψυχές. Είχε απομείνει με τα εσώρουχα. Πάλεψε ατελείωτες ώρες μέσα στην φουρτουνιασμένη θάλασσα σε χαμηλή θερμοκρασία, ήταν μουδιασμένη και εξαντλημένη.  Ο γάντζος που αναφέρει ο σημαιοφόρος του Σύρος βρήκε την Άλκηστη στο κεφάλι.  Και αυτό ήταν το μοιραίο χτύπημα.
Δεκέμβριος 16, 2016, 02:49:35 πμ
Απάντηση #1
 • Νέο Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 4
 • Δημοτικότητα: +0/-0
Είμαι Χανιώτισσα και γνωριζα προσωπικά την Άλκηστη, αιωνία της η μνημη....

Επάνω στον τάφο της γραφει...

"ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΕΦΤΑΣΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ, ΕΛΑΜΨΕΣ ΣΑΝ ΑΣΤΡΑΠΗ ΚΙ ΗΤΑΝ ΚΕΡΑΥΝΟΣ"

Αριστη κολυμβητρια ανεβαινε στην Αθήνα για να παρει το πτυχειο της και να ορκιστει...
'Ηταν αρραβωνιασμενη και ετοιμαζε το γαμο της μετα τα Χριστούγεννα...
Κριμα... δεν προλαβε.... 
Δεκέμβριος 16, 2016, 12:23:15 μμ
Απάντηση #2
 • Μύστης
 • ***
 • Μηνύματα: 178
 • Δημοτικότητα: +5/-0
Είμαι Χανιώτισσα και γνωριζα προσωπικά την Άλκηστη, αιωνία της η μνημη....

Επάνω στον τάφο της γραφει...

"ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΕΦΤΑΣΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ, ΕΛΑΜΨΕΣ ΣΑΝ ΑΣΤΡΑΠΗ ΚΙ ΗΤΑΝ ΚΕΡΑΥΝΟΣ"

Αριστη κολυμβητρια ανεβαινε στην Αθήνα για να παρει το πτυχειο της και να ορκιστει...
'Ηταν αρραβωνιασμενη και ετοιμαζε το γαμο της μετα τα Χριστούγεννα...
Κριμα... δεν προλαβε....

Την Καλημέρα μου Ευγενία.  Έσωσε συγγενή μου!  Παραπάνω ο ίδιος περιγράφει .........