Καλώς ήλθατε στο Άγνωστο Forum

Άγνωστο Forum

Αποστολέας Θέμα: Μεγάλη Ηλιακή Κηλίδα αντικρίζει τη Γη  (Αναγνώστηκε 488 φορές)

Ιούλιος 11, 2017, 10:33:56 πμ
 • Μύστης
 • ***
 • Μηνύματα: 178
 • Δημοτικότητα: +5/-0
Μεγάλη Ηλιακή Κηλίδα αντικρίζει τη Γη.

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Πέτρος Δεσύπρης έστειλε την παρακάτω  φωτογραφία από την Σύρο στις 9 Ιουλίου:"Αυτή είναι η μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα του 2017 μέχρι τώρα", ανάφερε ο Δεσύπρης. "Τη φωτογράφησα χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο LX200 8 ιντσών και ένα ασφαλές ηλιακό φίλτρο."

Στις 9 Ιουλίου και ώρα 0318 UT,  ξέσπασε η μεγάλη ηλιακή κηλίδα, δημιουργώντας ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας M1.3. Τηλεσκόπια του Solar Dynamics Observatory της NASA κατέγραψαν το ακραίο υπεριώδες φλας της έκρηξης:Ένας παλμός της υπεριώδους ακτινοβολίας και της ακτινοβολίας Χ από την έκλαμψη, ιόνισε την ατμόσφαιρας της Γης. Ως αποτέλεσμα, άλλαξε την κανονική μετάδοση ραδιοφωνικών εκπομπών μικρού μήκους σε σημεία του πλανήτη μας όπου ήταν μέρα. Ο παρακάτω χάρτης του NOAA δείχνει τις πληγείσες γεωγραφικές περιοχές: κυρίως την Αυστραλία και την ανατολική Ασία.Ενδέχεται άνθρωποι να έχουν παρατηρήσει διακοπές ρεύματος, ασθενή μετάδοση και λήψη ραδιοτηλεοπτικού σήματος καθώς και άλλες παρατυπίες από  αεροπόρους, ναυτικούς  και χειριστές ερασιτεχνικού ραδιοφώνου.


Παρακάτω η εξέλιξης της ηλιακής κηλίδας από το Παρατηρητήριο Solar Dynamics της NASA:Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Πέντε μέρες μετά την πρώτη εμφάνισή της, η τεράστια ηλιακή κηλίδα AR2665 αντικρίζει τη Γη (geoeffective position). 
Η AR2665 είναι μακράν η μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα του 2017. Εκτείνεται πάνω από 120.000 χιλιόμετρα από άκρο σε άκρο – σε εύρος θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνη του πλανήτη Δία – και περιέχει δεκάδες σκοτεινούς πυρήνες. Επιπλέον, έχει ένα ασταθές μαγνητικό πεδίο 'beta-gamma' ικανό για εκρήξεις ενέργειας κατηγορίας Μ.
http://spaceweather.com/glossary/flareclasses.html?PHPSESSID=tuvdp5ibtktas04qfhenjq63h2

Τυχόν Ηλιακές εκρήξεις που θα μπορούσαν να σημειωθούν σήμερα, θα ήταν καθαρά κατευθυνόμενες προς τη Γη.
Τις τελευταίες 24 ώρες η ηλιακή κηλίδα AR2665 ήταν παράξενα ήσυχη - σημάδι αδυναμίας;  Ή ηρεμίας πριν από τη θύελλα; Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι με ηλιακά τηλεσκόπια ενθαρρύνονται να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Και μία σύμπτωση

Το διαστημόπλοιο Juno της NASA βρέθηκε πάνω από τη μεγάλη ερυθρά κηλίδα του Δία στις 10 Ιουλίου, σε απόσταση μόλις 9000 χλμ.  Κανένα διαστημικό σκάφος δεν προσέγγισε ποτέ τόσο κοντά και οι ερευνητές δεν έχουν ιδέα τι θα αποκαλύψουν οι κάμερες υψηλής ανάλυσης του Juno κοιτάζοντας τη μεγαλύτερης καταιγίδα του Ηλιακού Συστήματος. Η NASA αναφέρει ότι οι πρώτες φωτογραφίες θα κυκλοφορήσουν στις 14 Ιουλίου στο παρακάτω URL:

https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing/

Πηγή:http://www.spaceweather.com/

Το Τζούνο (αγγλικά: Juno, ελληνικά: Ήρα) είναι μια μη επανδρωμένη αποστολή της NASA, στα πλαίσια του προγράμματος "New Frontiers" (Νέα Σύνορα), για την εξερεύνηση του πλανήτη Δία. Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε από το Κέιπ Κανάβεραλ (πολεμική αεροπορική βάση), στις 5 Αυγούστου του 2011, και εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Το όνομα του διαστημόπλοιου προέρχεται από την Ελληνο-Ρωμαϊκή μυθολογία. "Ο θεός Δίας συγκέντρωνε ένα πέπλο από σύννεφα γύρω από τον εαυτό του για να κρύβει τις ατασθαλίες του, αλλά η γυναίκα του, η θεά Ήρα, ήταν σε θέση να κοιτάξει μέσα από τα σύννεφα και να δεί την αληθινή φύση του Δία."  Η αποστολή αναφερόταν προηγουμένως με το αντακρώνυμο Jupiter Near-polar Orbiter σε μια λίστα με ακρωνύμια της NASA (el.wikipedia.org)

« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 12, 2017, 09:06:22 πμ από filarianna1 »
Ιούλιος 16, 2017, 09:55:59 πμ
Απάντηση #1
 • Μύστης
 • ***
 • Μηνύματα: 178
 • Δημοτικότητα: +5/-0

Τυχόν Ηλιακές εκρήξεις που θα μπορούσαν να σημειωθούν σήμερα, θα ήταν καθαρά κατευθυνόμενες προς τη Γη.
Τις τελευταίες 24 ώρες η ηλιακή κηλίδα AR2665 ήταν παράξενα ήσυχη - σημάδι αδυναμίας;  Ή ηρεμίας πριν από τη θύελλα; Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι με ηλιακά τηλεσκόπια ενθαρρύνονται να παρακολουθούν τις εξελίξεις.


Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη και CME (στεφανιαία έκρηξη μάζας) : Μετά από ημέρες ηρεμίας, η τεράστια ηλιακή κηλίδα AR2665 τελικά ξέσπασε στις 14 Ιουλίου (0209 UT), δημιουργώντας μια ισχυρή και μεγάλη σε διάρκεια ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας M2. Τηλεσκόπια του Solar Dynamics Observatory της NASA κατέγραψαν την έκρηξη:Είναι αξιοσημείωτο ότι η έκρηξη διήρκησε παραπάνω από 2 ώρες, δημιουργώντας παρατεταμένες ριπές ακτίνων Χ και ενεργών πρωτονίων που ιονίζουν τα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας. Παρατηρήθηκαν βραχυκυκλώματα ραδιοφωνικών συχνοτήτων στον Ειρηνικό Ωκεανό και ιδιαίτερα στον Αρκτικό Κύκλο. Ο παρακάτω χάρτης από την NOAA δείχνει τις πληγείσες γεωγραφικές περιοχές:Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στεφανιαία έκρηξη μάζας (CME). Η έκρηξη εξαπέλυσε μεγάλη ποσότητα ενέργειας και φαίνεται να κατευθύνεται προς τη Γη:Η ηλιακή καταιγίδα, αποτέλεσμα της  ισχυρής στεφανιαίας έκρηξης μάζας, αναμένεται να προσεγγίσει τη Γη σήμερα 16/7/2017.

http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=14&month=07&year=2017
Ιούλιος 21, 2017, 08:17:57 πμ
Απάντηση #2
 • Μύστης
 • ***
 • Μηνύματα: 178
 • Δημοτικότητα: +5/-0

Τυχόν Ηλιακές εκρήξεις που θα μπορούσαν να σημειωθούν σήμερα, θα ήταν καθαρά κατευθυνόμενες προς τη Γη.
Τις τελευταίες 24 ώρες η ηλιακή κηλίδα AR2665 ήταν παράξενα ήσυχη - σημάδι αδυναμίας;  Ή ηρεμίας πριν από τη θύελλα; Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι με ηλιακά τηλεσκόπια ενθαρρύνονται να παρακολουθούν τις εξελίξεις.


Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη και CME (στεφανιαία έκρηξη μάζας) : Μετά από ημέρες ηρεμίας, η τεράστια ηλιακή κηλίδα AR2665 τελικά ξέσπασε στις 14 Ιουλίου (0209 UT), δημιουργώντας μια ισχυρή και μεγάλη σε διάρκεια ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας M2. Τηλεσκόπια του Solar Dynamics Observatory της NASA κατέγραψαν την έκρηξη:

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στεφανιαία έκρηξη μάζας (CME). Η έκρηξη εξαπέλυσε μεγάλη ποσότητα ενέργειας και φαίνεται να κατευθύνεται προς τη Γη:

Από τον/τη T-TREE στα ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑ
ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΙΧΙΑ ΠΛΑΝΗΤΩΝ… «Τον Ιούλιο οι πλανήτες Δίας και Ουρανός θα ευθυγραμμιστούν με τον ¨Ηλιο. Το πιο κρίσιμο χρονικό πλαίσιο θα είναι το διάστημα μεταξύ 21ης και 31ης Ιουλίου, ενώ ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στο διάστημα μεταξύ 24ης και 28ης, οπότε θα σημειωθούν ΤΡΕΙΣ πλανητικές συστοιχίες, δύο από τις οποίες θα περιλαμβάνουν και την Γη. Κατά το διάστημα αυτό είναι πιθανό να εκδηλωθεί μια έντονη σεισμική δραστηριότητα, της τάξεως 7,8 – 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Από τεχνική άποψη, υπάρχει η πιθανότητα για ένα σεισμό μεγαλύτερο των 8 Ρίχτερ μεταξύ 27 και 30 Ιουλίου, αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε έναν τόσο μεάλο σεισμό λίγο νωρίτερα, στις 26/07».
http://katohika.gr/diethni/terastia-pirkagia-ston-vezouvio-moiazei-san-na-ekserragi-ifaisteio-egkataleipoun-tin-perioxi-oi-touristes/#comment-372717
…Tα παραπάνω σχετίζονται με την ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα που παρατηρείται όταν έχουμε συστοιχίες πλανητών… Από την άλλη, αυτό το 2ο βίντεο αφορά στην τεράστια ηλιακή έκλαμψη που παρατηρήθηκε στις 14/07 και αναμένεται να αυξήσει την πιθανότητα σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας τις επόμενες ημέρες…
http://katohika.gr/diethni/terastia-pirkagia-ston-vezouvio-moiazei-san-na-ekserragi-ifaisteio-egkataleipoun-tin-perioxi-oi-touristes/#comment-372847
Καλό μεσημέρι Νίκο! Αν το κρίνεις απαραίτητο, ανέβασε τα δύο τελευταία μου σχόλια εδώ, μαζί με τα δύο βίντεο, σε μια νέα ενιαία ανάρτηση, μόνο με το δικό σου όνομα. Είναι καλό να γνωρίζει ο κόσμος ότι οι δύο αυτοί παράγοντες (1. η αυξημένη ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα λόγω 7 πλανητικών συστοιχιών μέσα σε 10 μέρες και 2. η χθεσινή τεράστια ηλιακή έκλαμψη που διήρκεσε 44 ολόκληρα λεπτά) θα δικαιώσουν την πρόβλεψή σου, αφού επιτείνουν κατά πολύ την πιθανότητα μεγάλων σεισμών στο αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι καλό να είμαστε ενήμεροι και έτοιμοι.

Οι στεφανιαίες οπές είναι σκούρες, χαμηλής πυκνότητας περιφέρειες στην ακραία ατμόσφαιρα του Ήλιου, το στέμμα. Περιέχουν λίγο ηλιακό υλικό, έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες, και ως εκ τούτου, φαίνονται πολύ πιο σκούρες από το περιβάλλον τους. Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν τη δεκαετία του 1970 και τόσο ο αριθμός όσο και η έκτασή τους σχετίζονται με τον 11ετη κύκλο δραστηριότητας του Ήλιου (ο Ήλιος βρίσκεται σε περίοδο ελάχιστης δραστηριότητας).

ΒΟΡΕΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΟΠΗ: Έχει ανοίξει μια οπή στην ατμόσφαιρα του ήλιου και εκπέμπει ηλιακό άνεμο στο διάστημα. Το Παρατηρητήριο Solar Dynamics της NASA παρακολουθεί τη δομή, η οποία εκτείνεται σχεδόν στο ήμισυ του βόρειου ημισφαιρίου του ήλιου:Το ηλιακό ρεύμα αέρα που ρέει από αυτήν την τρύπα αναμένεται να φτάσει στη Γη στις 21 Ιουλίου, με πιθανότητα  γεωμαγνητικής δραστηριότητας 40%.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως το Παρατηρητήριο Solar Dynamics, παρακολουθεί γεγονότα κατευθυνόμενα προς τη Γη.

Ανάλογα με την ταχύτητα του ηλιακού ανέμου, όπως αναφέρεται και παραπάνω, το ηλιακό ρεύμα φτάνει στη Γη μέσα σε 24 με 48 ώρες. 

Δεν πρόκειται για Ηλιακή έκρηξη, αλλά για φαινόμενο συνεχιζόμενης εκπομπής ενέργειας.


Μεγάλη προσοχή λοιπόν, τα μάτια μας στον ουρανό!

« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 21, 2017, 08:38:16 πμ από filarianna1 »