Καλώς ήλθατε στο Άγνωστο Forum

Άγνωστο Forum

Αποστολέας Θέμα: "Αποκατάσταση της Οράσεως" - Η μυστική κοινωνία των Οφθαλμολόγων  (Αναγνώστηκε 635 φορές)

Απρίλιος 28, 2017, 11:00:38 μμ
  • Μύστης
  • ***
  • Μηνύματα: 178
  • Δημοτικότητα: +5/-0
Έσπασαν Κώδικα 250 ετών και ανακάλυψαν μία μυστική κοινωνία


Χορηγία εικόνας: Πανεπιστήμιο Ουψάλα

Ο διδάσκαλος φοράει ένα φυλαχτό με ένα γαλάζιο μάτι στο κέντρο. Μπροστά του κείτεται γονατιστός ένας υποψήφιος, μέσα σε ένα δωμάτιο με κεριά, μικροσκόπια και χειρουργικά εργαλεία. Ήμαστε περίπου στο 1746. Η τελετή μύησης μόλις ξεκίνησε…
Ο διδάσκαλος τοποθετεί ένα κομμάτι χαρτί μπροστά στον υποψήφιο και τον καλεί να φορέσει ένα ζευγάρι γυαλιά. «Διάβασε», τον προστάζει. Ο υποψήφιος προσπαθεί, αλλά το έργο φαίνεται μάταιο: η όρασή του είναι θολή και η σελίδα λευκή.
Ο υποψήφιος πληροφορείται ότι δεν πρέπει να πανικοβληθεί. Υπάρχει τρόπος να φτιάξει η όρασή του. Ο διδάσκαλος σκουπίζει τα μάτια του υποψηφίου με ένα πανί και διατάζει να ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό στάδιο της εγχείρισης. Διαλέγει μια χειρουργική λαβίδα από το τραπέζι, την ώρα που τα υπόλοιπα μέρη της αδελφότητας ανάβουν τα κεριά τους.
Ο διδάσκαλος αρχίζει να αφαιρεί τρίχες από το φρύδι του υποψηφίου. Πρόκειται για τελετουργική διαδικασία: η σάρκα παραμένει ανέπαφη. Είναι η πρώτη από μια σειρά συμβολικές ενέργειες, «καμία εκ των οποίων δεν στερείται σημασίας», ενημερώνει τον υποψήφιο καθησυχαστικά ο διδάσκαλος. Ο υποψήφιος βάζει το χέρι του στο φυλαχτό του διδασκάλου. «Προσπάθησε να το διαβάσεις τώρα», παροτρύνει ο διδάσκαλος τον υποψήφιο, αντικαθιστώντας ταυτόχρονα τη λευκή σελίδα με μια άλλη, γραμμένη στο χέρι. «Συγχαρητήρια, αδελφέ», λένε οι εταίροι, «τώρα μπορείς να δεις»…


Για περισσότερα από 250 χρόνια, το περιεχόμενο  αυτής της σελίδας  και οι λεπτομέρειες αυτής της τελετουργίας ήταν καλά κρυμμένα πίσω από τον κώδικα του χειρογράφου, ένα μόνο από τα χιλιάδες που άφησαν παρακαταθήκη οι μυστικές κοινωνίες και τα απόκρυφα τάγματα του 18ου και 19ου αιώνα. Στον κολοφώνα της δόξας τους, οι ερμητικές αυτές αδελφότητες, με πιο γνωστούς τους Ελευθεροτέκτονες, μετρούσαν χιλιάδες μέλη, από την αποικιοκρατική Νέα Υόρκη μέχρι και την αυτοκρατορική Αγία Πετρούπολη.
 Απορριπτέες σήμερα ως τροφή για συνωμοσιολόγους και εκπομπές του History Channel, κάποτε εξυπηρετούσαν έναν σημαντικό σκοπό: Οι στοές τους ήταν κρησφύγετα όπου οι ελευθερόφρονες μπορούσαν να διερευνήσουν άδηλα από τα καταπιεστικά και αυταρχικά μάτια της εκκλησίας και του κράτους, τα πάντα. Από τους νόμους της φυσικής, μέχρι τα δικαιώματα του ανθρώπου και τη φύση του Θεού.

Στην πραγματικότητα, το συμβολικό τελετουργικό "Αποκατάσταση της Οράσεως", ήρθε στο φως  από τύχη. Η προσπάθεια αποκωδικοποίησης ξεκίνησε ως παιχνίδι ανάμεσα σε δύο φίλους και τελικά συμπεριέλαβε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σε διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα, που κυμαίνονταν από μηχανική μετάφραση έως ιστορία των ιδεών. Όσο για τη σημαντικότητα του εγχειρήματος, ξεπερνά κατά πολύ το μεμονωμένο αυτό χειρόγραφο. Κρυμμένη μέσα σε κωδικοποιημένα χειρόγραφα όπως το συγκεκριμένο, υπάρχει  μια μυστική ιστορία για το πώς οι απόκρυφες, συχνά ριζοσπαστικές αντιλήψεις της επιστήμης, της πολιτικής και της θρησκείας εξαπλώθηκαν υπογείως. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι ειδικοί. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι ειδικοί και ο μόνος τρόπος να φανεί αν έχουν δίκιο είναι να «σπάσουν» αυτοί οι κώδικες.

Στην περίπτωσή μας, η αποκρυπτογράφηση ξεκίνησε σε ένα εστιατόριο στη Γερμανία.
Για χρόνια, η Christiane Schaefer

https://www.researchgate.net/profile/Christiane_Schaefer
http://katalog.uu.se/profile/?id=N96-6101

και ο Wolfgang Hock θα συναντιόντουσαν τακτικά σε ένα ιταλικό μπιστρό στο Βερολίνο. Οι δύο φιλόλογοι - ειδικοί στις αρχαϊκές γραφές – θα μιλούσαν για ώρες σχετικά με τις νεκρές γλώσσες και τα δυσνόητα χειρόγραφα.
Ήταν Φθινόπωρο του 1998 και η Schaefer επρόκειτο να αφήσει το Βερολίνο για να εργαστεί στο τμήμα γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, βόρεια της Στοκχόλμης. Ο Hock της πρόσφερε ένα αποχαιρετιστήριο δώρο.
Η προσωπική αυτή χειρονομία από έναν συντηρητικό συνάδελφο, φαινόταν παράξενη και ήταν κάτι που την ξάφνιασε.  Ακόμη πιο περίεργο ήταν το ίδιο το δώρο: ένας μεγάλος καφέ χάρτινος φάκελος με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» και μια σειρά από περίεργα σύμβολα.

Η Schaefer άνοιξε το φάκελο. Στο εσωτερικό υπήρχε ένα σημείωμα που έγραφε "Κάτι για τις μακρές σουηδικές χειμωνιάτικες νύχτες". Περιείχε 100 και πλέον φωτοτυπίες από χειρόγραφο κείμενο που δεν έβγαζε απολύτως κανένα νόημα.Βέλη, σχήματα και ρούνοι. Μαθηματικά σύμβολα και ρωμαϊκά γράμματα, εναλλάξ τονισμένα  και απλά. Σαφώς επρόκειτο για κρυπτογράφημα. Στις επίμονες ερωτήσεις της Schaefer για την προέλευση του χειρογράφου και το περιεχόμενό του, ο Hock αρκέστηκε να απαντήσει πως το γνήσιο κείμενο μπορεί να ήταν Αλβανικό και πως θα έπρεπε ίδια να βρει της απαντήσεις.

Λίγες μέρες αργότερα, στην Ουψάλα, η Schaefer στράφηκε πάλι στο δώρο της. Η πολυπλοκότητα του κρυπτογραφήματος ήταν υπερβολική: σύμβολα του Κρόνου και τη Αφροδίτης, ελληνικά γράμματα όπως Π και Γ, υπερμεγέθη οβάλ και πεντάγραμμα σύμβολα. Μόνο δύο φράσεις αφέθηκαν αποκωδικοποιημένες: "Philipp 1866", γραμμένη στην αρχή του χειρογράφου, και "Copiales 3" στο τέλος. Η Schaefer δεν είχε ιδέα τι να κάνει με αυτές τις ενδείξεις.

Προσπάθησε μερικές φορές να καταγράψει τα σύμβολα, ελπίζοντας να υπολογίσει πόσο συχνά εμφανίζεται το καθένα. Αυτό το είδος ανάλυσης συχνότητας, είναι μία από τις βασικότερες τεχνικές αποκρυπτογράφησης ενός κωδικοποιημένου αλφαβήτου. Αλλά μετά από 40 ή 50 σύμβολα, μπερδευόταν. Μετά από μερικούς μήνες, η Schaefer έβαλε το κρυπτογράφημα στο ράφι.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2011, η Schaefer παρακολούθησε μια διάσκεψη στην Ουψάλα για την υπολογιστική γλωσσολογία.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1

Συνήθως διαλέξεις όπως η συγκεκριμένη της προκαλούσαν πονοκέφαλο. Προτιμούσε τα βιβλία από τις νέες τεχνολογίες και στο σπίτι δεν είχε καν σύνδεση στο Διαδίκτυο. Αλλά αυτή η διάλεξη ήταν διαφορετική. Κύριος ομιλητής ήταν ο Kevin Knight του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ειδικός στη μηχανική μετάφραση – μετάφραση μίας γλώσσας σε μία άλλη μέσω αλγορίθμων και λογισμικού.

http://www.isi.edu/~knight/

Είχε Δημιουργήσει έναν αλγόριθμο που θα μετέφραζε την κόλαση του Δάντη, βασισμένο στην επιλογή του χρήστη ως προς το πρόγραμμα του μέτρου και της ομοιοκαταληξίας. Σύντομα ήλπιζε να δημιουργήσει ένα λογισμικό που θα μπορούσε να καταλάβει την έννοια των ποιημάτων, ακόμη και να δημιουργήσει δικούς του στίχους.

Ο Knight ήταν μέλος μιας μικρής ομάδας ερευνητών μηχανικής μετάφρασης που επεξεργάζονταν τις ξένες γλώσσες ως κρυπτογραφήματα. Για παράδειγμα, η ρωσική γλώσσα παρομοιαζόταν ως μία σειρά κρυπτογραφικών συμβόλων που αντιπροσώπευαν αγγλικές λέξεις. Όπως εξήγησε, στο σπάσιμο του κώδικα, η εστίαση δινόταν στην κατανόηση του συνόλου των κανόνων για την μετατροπή του κρυπτοκειμένου σε απλές λέξεις: ποια γράμματα πρέπει να αλλάξουν, πότε να μετατραπεί ο ορισμός μίας φράσεως, πότε να απαλειφθεί μία λέξη.   Ο καθορισμός αυτού που ονομάζεται «σύνολο κανόνων», ή αλλιώς «κλειδί», είναι  ο κύριος στόχος των μηχανικών μεταφραστών. Το «κλειδί» όμως γα την μετάφραση από τα ρώσικα στα αγγλικά, είναι πολύ πιο περίπλοκο.  Οι λέξεις έχουν πολλαπλές έννοιες, ανάλογες της συναφούς έκφρασης. Η γραμματική ποικίλλει από γλώσσα σε γλώσσα και υπάρχουν δισεκατομμύρια πιθανών συνδυασμών λέξεων.

Υπάρχουν όμως τρόποι ώστε όλα αυτά να καταστούν πιο εύχρηστα. […] Γνωρίζουμε τους κανόνες και τα στατιστικά της αγγλικής γλώσσας: ποιες λέξεις πηγαίνουν μαζί, τους ήχους της γλώσσας, ποια ζεύγη γραμμάτων εμφανίζονται συχνότερα. Για παράδειγμα το Q συνήθως ακολουθείται από το u και η λέξη "quiet" (= ησυχία), σπάνια ακολουθείται από τη λέξη “bulldozer” (=μεγάλη σκαπτική μηχανή). Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός μεταφραστικών συνδυασμών που λειτουργούν υπό τις συγκεκριμένες γραμματικές παραμέτρους. Κάτι που περιορίζει τον αριθμό των πιθανών κλειδιών από δισεκατομμύρια σε μερικά εκατομμύρια. […]

Το επόμενο βήμα είναι η λήψη μίας πληθώρας δοκιμασμένων συμπερασμάτων σχετικά με το ποιο μπορεί να είναι αυτό το κλειδί. Ο Knight για να πετύχει κάτι τέτοιο, χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο μεγιστοποίησης προσδοκίας.  Αντί να βασίζεται σε ένα προκαθορισμένο λεξικό, τρέχει κάθε δυνατή αγγλική μετάφραση αυτών των ρωσικών λέξεων, ανεξάρτητα από το πόσο γελοία μπορεί να είναι.
Θα ερμηνεύσει το да  “yes,” (= ναι) ως “horse,” (= άλογο) ως “to break dance,” (= είδος χορού) και ως “quiet!” (= ησυχία). Στη συνέχεια, για κάθε μία από αυτές τις πιθανές ερμηνείες, ο αλγόριθμος δημιουργεί ένα κλειδί για τη μετατροπή ενός ολόκληρου εγγράφου στα αγγλικά.  Πως θα φαινόταν το κείμενο εάν η λέξη да σήμαινε “break dancing”;

Οι πρώτες μερικές χιλιάδες προσπάθειες του αλγόριθμου είναι πάντοτε αποτυχημένες. Αλλά με κάθε πέρασμα, λύνει μερικές λέξεις. Και αυτές οι μεμονωμένες απαντήσεις, είναι που χρησιμοποιούνται ώστε να πλησιάσει σιγά σιγά ο αλγόριθμος στο σωστό κλειδί.  Τελικά ο υπολογιστής καταλήγει στο στατιστικώς πιθανότερο σύνολο κανόνων μετάφρασης, που ερμηνεύει ορθά τις λέξεις “yes” ως да  και “quiet!” ως тихий.

Όπως δήλωσε ο Knight στο συνέδριο της Ουψάλα, οι αλγόριθμοι θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν σε σπάσιμο κωδικών.  Όσο μεγαλύτερης έκτασης μάλιστα το κρυπτογράφημα, τόσο το καλύτερο, λέγοντας στο ακροατήριο, […]εάν διαθέτετε ένα τέτοιου είδους κείμενο και θέλετε να το μοιραστείτε, ενημερώστε με […]
 
«Παράξενο», είπε η Schaefer στον Knight στη δεξίωση που ακολούθησε τη διάλεξη, «συμβαίνει να έχω ακριβώς ένα τέτοιο πράγμα».


μία μάσκα που επιτρέπει στον φέροντα να δει. Τη φορούσαν οι εταίροι της αδελφότητας των Οφθαλμολόγων. Αρχεία του Κράτους Βολφενμπούτελ, Κάτω Σαξονία – Γερμανία.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, ένα αντίγραφο του κρυπτογραφήματος παραδόθηκε στο γραφείο στου Knight. Παρά τις δηλώσεις του στο συνέδριο, ήταν διστακτικός στο να προχωρήσει στο πρόγραμμα.  Συχνά υποτιθέμενοι κώδικες αποδεικνύονταν απάτη. Αλλά ήταν δύσκολο να αντισταθεί στο σημείωμα της Schaefer που συνόδευε το αντίγραφο.

“Ορίστε το άκρως απόρρητο χειρόγραφο !! Φαίνεται πιο κατάλληλο για τις μακρές σουηδικές χειμωνιάτικες νύχτες από ότι τις ηλιόλουστες μέρες της Καλιφόρνια, από την άλλη όμως, έχετε στην διάθεσή σας προκομμένα και υπομονετικά μηχανήματα!”

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, έτρεξε τον κρυπτογραφημένο κώδικα, αναπτύσσοντας ένα σχέδιο ώστε να μεταγράψει το κωδικοποιημένο σενάριο ως ένα εύχρηστο και αναγνώσιμο από τη μηχανή κείμενο. Βρήκε 88 σύμβολα και τους έδωσε ένα μοναδικό κώδικα:
Στο σχήμα δόθηκε ο κωδικός “lip” (=χείλος), το σχήμα
Έγινε “o..,” το σχήμα έγινε “zs.”.  έως τις αρχές Μαρτίου, εισήγαγε τις πρώτες 16 σελίδες του κρυπτογραφήματος στον υπολογιστή του.

Έπειτα, ο Knight χρησιμοποίησε τον αλγόριθμο αναμενόμενης μεγιστοποίησης, αναζητώντας μέσω του προγράμματος τυχόν κοινά σημεία μεταξύ των συμβόλων του χειρόγραφου. Παρήγαγε ομάδες γραμμάτων με κοινές λειτουργίες – που εμφανίζονταν σε παρόμοια γενικά πλαίσια. Για παράδειγμα, των γραμμάτων με περισπωμένη (â. ê. î. ô. û.) προηγούνταν τα γράμματα Ζ ή π.  Υπήρχαν τουλάχιστον 10 ομάδες αναγνωρίσιμων χαρακτήρων που επαναλαμβάνονταν σε όλο το έγγραφο.  Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην περίπτωση ενός γνήσιου κρυπτογραφήματος, δεν ήταν κάτι τυχαίο και δεν επρόκειτο για φάρσα. 

Μία συγκεκριμένη ομάδα του τράβηξε τη προσοχή.  Τα λατινικά γράμματα του κρυπτογραφήματος, τα οποία χρησιμοποιούνταν από διάφορες Ευρωπαϊκές γλώσσες.  Ο Knight, έκανε μία ξεχωριστή ανάλυση συχνότητας, για να δει ποια από αυτά τα γράμματα εμφανιζόντουσαν πιο συχνά. Τα αποτελέσματα ήταν τυπικά μίας Δυτικής γλώσσας πράγμα που υποδήλωνε πως το συγκεκριμένο έγγραφο θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο βασικά κρυπτογραφήματα, όπου ένα γράμμα αντικαθιστάται από ένα άλλο – όπως ένα απλό παιδικό παιχνίδι. Ίσως, ο πραγματικός κώδικας να βασιζόταν στο λατινικό αλφάβητο, ενώ όλα εκείνα τα αστρονομικά σύμβολα και τα γραμματοσήματα να ήταν τοποθετημένα απλώς για να αποπροσανατολίσουν τον αναγνώστη.

Φυσικά η αποκρυπτογράφηση είναι απλή, μόνο εάν γνωρίζεις την γλώσσα στην οποία βασίστηκε το έγγραφο.  Το γερμανικό  Philipp, το λατινικό copiales και η νύξη του Hock περί Αλβανίας, υπαινίσσονταν διαφορετικές γλώσσες.   

Ο Knight μέσω του αλγόριθμού του, προσπάθησε να υποθέσει την πρωτότυπη γλώσσα του χειρόγραφου. 5 φορές σύγκρινε ολόκληρο το κρυπτοκείμενο  με 80 γλώσσες. Τελικά ο υπολογιστής έδωσε μία ελάχιστη πιθανότητα στα γερμανικά.  Δεδομένης της ορθογραφίας της λέξης  Philipp η πιθανότητα της υπόθεσης ήταν σχετικά καλή.  Ο Knight δεν μιλούσε γερμανικά, αλλά από τη στιγμή που θα μπορούσε να μάθει ορισμένους βασικούς κανόνες που αφορούν τη γλώσσα – ποια γράμματα εμφανίζονται και με ποια συχνότητα – το μηχάνημα θα έκανε τα υπόλοιπα.

Ο Knight έψαξε για μοτίβα στον κρυπτογράφημα. Παρατήρησε ότι ένα κοινό σύμβολο κρυπτογράφησης , ακολουθείται συχνά από ένα δεύτερο σύμβολο ,. Εμφανίστηκαν μαζί 99 φορές. Ένα συχνά ακολουθούσε μετά από:

Ο Knight επανεξέτασε συνδυασμούς κοινών γερμανικών γραμμάτων. Παρατήρησε ότι το C ακολουθείται σχεδόν πάντοτε από το H, και το CH ακολουθείται συχνά από το T. Αυτή η ακολουθία χρησιμοποιείται συνεχώς σε γερμανικές λέξεις όπως licht ("φως") και macht ("δύναμη"). Ο συνδυασμός όπως υπέθεσε ο Knight μεταφραζόταν σε cht. Αυτό ήταν το πρώτο σημαντικό σπάσιμο.

Μέχρι στιγμής αυτό που είχε ήταν ένας απλός κώδικας αντικατάστασης. Κάτι όμως που άφηνε πολλά σύμβολα κρυπτογράφησης χωρίς γερμανικό ισοδύναμο. Έτσι, ένα βράδυ ο Knight άλλαξε την προσέγγισή του. Προσπάθησε να υποθέσει ότι το χειρόγραφο χρησιμοποιούσε έναν πιο σύνθετο κώδικα - έναν που χρησιμοποιούσε πολλαπλά σύμβολα για να υποστηρίξει ένα γερμανικό γράμμα.
Ο Knight δοκίμασε τη θεωρία του. Υπέθεσε, για παράδειγμα, ότι τα , ι, και όλα αντιπροσώπευαν το (I). Και λειτούργησε. Ανακάλυψε και άλλες αντιστοιχίες και σύντομα άρχισε να συγκεντρώνει μικρές λέξεις, όπως der ("o"), τις οποίες αναγνώρισε ο Knight από ταινίες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια πήρε την πρώτη μεγάλη του λέξη: , δηλ. kandidat "Υποψήφιος", ακολουθούμενη από την, Δηλ. antwortet απαντά ("Ο υποψήφιος απαντά"). Το τοίχος μυστικότητας του κρυπτογραφήματος καταρρέει.

Αλλά μερικά από τα σύμβολα του κρυπτογραφήματος  -ιδιαίτερα τα εικονικά, όπως και - παρέμειναν μπερδεμένα. Ακόμη χειρότερα, δεν μπορούσε να αντιστοιχήσει γερμανικές μεταφράσεις από οποιοδήποτε τυπικό λατινικό γράμμα του κρυπτογραφήματος.

Στις 26 Μαρτίου, ο Knight επανεξέτασε το σημειωματάριό του. Τα λόγια της πρώτης φράσης του - Der kandidat antwortet ("Ο υποψήφιος απαντά") - χωριζόντουσαν από ένα και ένα . Αυτό δεν έβγαζε νόημα εάν οι κωδικοί και αντιπροσώπευαν γερμανικά γράμματα.

Τότε ο Knight συνειδητοποίησε πόσο λάθος ήταν η αρχική του παραδοχή. Τα απροσδιόριστα ρωμαϊκά γράμματα δεν ήταν κώδικας. Αλλά τα κενά  που διαχώριζαν τις λέξεις του πραγματικού μηνύματος.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 03, 2017, 07:00:41 μμ από filarianna1 »
Απρίλιος 29, 2017, 06:51:42 μμ
Απάντηση #1
  • Μύστης
  • ***
  • Μηνύματα: 178
  • Δημοτικότητα: +5/-0

τρεις χειρόγραφες επιστολές αριστοκρατών που ζητούσαν να γίνουν δεκτοί στην κοινωνία. (Κρατικό Αρχείο  Κάτω Σαξονίας  -  Ίδρυμα Βολφενμπούτελ Γερμανία)

Την 31η Μαρτίου, ο Knight έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στην Schaefer και στην διευθύντρια  του τμήματος γλωσσολογίας και φιλολογίας της Ουψάλα, Beata Megyesi,

http://katalog.uu.se/profile/?id=N4-927

η οποία ενδιαφερόταν επίσης για το χειρόγραφο. "Νομίζω ότι έχω σημειώσει κάποια πρόοδο", έγραψε και συμπεριέλαβε δύο γραμμές από το κρυπτογράφημα:

dieser schlag id das zeiche und der anfang de jenige vertraulichheit die der bruder von jetzo an als geselle von uns zunerwar …

η Schaefer, έκανε τις απαραίτητες διορθώσεις ως προς τις λέξεις και διαμορφώθηκε η παρακάτω φράση

"Αυτό το χτύπημα είναι το σημάδι/το σύμβολο και η αρχή της εμπιστευτικότητας/οικειότητας που ο αδελφός, από δω και στο εξής σύντροφος, μπορεί να περιμένει από εμάς ..."

Όπως είπε η Schaefer,  ήταν μία τελετουργία μυήσεως. Geselle κυριολεκτικά σημαίνει «σύντροφος». Επίσης γνώριζε ότι ο όρος χρησιμοποιείται σε αδελφικά τάγματα - μυστικές κοινωνίες όπως οι Ελευθεροτέκτονες. Σε αυτό το πλαίσιο,  ο geselle ήταν βαθμός μίας μυστικής κοινωνίας.  Αυτή και  ο Knight, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αντάλλασσαν πληροφορίες σχετικά με το κρυπτογράφημα πολλές φορές την ημέρα. Αλλά δεν είχαν κατορθώσει να σπάσουν τον κώδικα των μεγάλων συμβόλων, ιδιαίτερα το ,  τα οποίο περιέγραφαν ως «χείλος». Η Megyesi και η Schaefer ήταν σχεδόν σίγουρες ότι το συγκεκριμένο σύμβολο αντιπροσώπευε  λέξη και όχι γράμμα. Αλλά δεν ήταν βέβαιες για τη σημασία αυτής της λέξης.
Κατά τα μέσα Απριλίου, τελικά η Megyesi πρότεινε πως το σύμβολο δεν είναι χείλος αλλά μάτι.


Η σφραγίδα των Οφθαλμολόγων (Oculists), όπου απεικονίζεται μία βελόνα καταρράκτη οφθαλμού, ένα ζευγάρι γυαλιών Πίνσεν (pince-nez) και 3 γάτες που παρακολουθούν ποντίκια.

Όπως αποδείχθηκε, η Schaefer είχε κάνει μια ακόμα ανακάλυψη. Μια φράση στο κείμενο του χειρόγραφου Copiale, μια αναφορά στο "ελαφρύ χέρι" που απαιτείται να είναι κύριος της κοινωνίας, της φαινόταν γνώριμη. Έτσι, έψαξε ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΆΡΘΡΟ

https://books.google.gr/books/about/Eine_fr%C3%BChe_Loge_des_18_Jahrhunderts.html?id=tZkMSQAACAAJ&redir_esc=y&hl=el

 όπου είχε διαβάσει σχετικά με μια μυστική τάξη στη Γερμανία που ονομάζεται η Μεγάλη Φωτισμένη Κοινωνία των Οφθαλμιάτρων -  the Great Enlightened Society of Oculists. Το "ελαφρύ χέρι" αναφερόταν στους κανόνες τους.

Ήταν μια τεράστια και σημαντική ανακάλυψη. Ενεργοί στα μέσα του 18ου αιώνα, οι Oculists εστιάζονταν τόσο στην ανατομία όσο και το συμβολισμό του ματιού. Επικεντρώθηκαν στην όραση ως μια μεταφορά τη γνώσης. Και πραγματοποίησαν χειρουργική επέμβαση στο μάτι. «Πέραν όλων των άλλων (θεραπευτών), μπορούμε να διαπεράσουμε όλους τους καταρράκτες, ανεξάρτητα από το αν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι ή όχι», η ομάδα καυχιόταν στους δημόσιους και μή κανόνες της.

Με έδρα την πόλη Βολφενμπούτελ της Γερμανίας, οι Oculists, όπως πιστεύεται, διαδραμάτιζαν το ρόλο του φύλακα της πύλης του αναπτυσσόμενου πεδίου της οφθαλμολογίας. Κρατώντας μακριά τους «τσαρλατάνους» που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον να «χάσει την όρασή του για πάντα».
Στο οικόσημό τους, απεικονίζεται μία βελόνα καταρράκτη οφθαλμού, και 3 γάτες (που, φυσικά, μπορούν σχεδόν να δουν στο σκοτάδι). Στους κανονισμούς τους, η έμφαση του Oculist  στο "ελαφρύ χέρι" του διδάσκαλου, φαινόταν να αποτελεί αναφορά στις χειρουργικές δεξιότητες των μελών. Όπως επίσης φαινόταν να είναι μάλλον προοδευτικοί. Οφθαλμολόγοι θα μπορούσαν να είναι γυναίκες και άντρες.

Η Schaefer επικοινώνησε με τα κρατικά αρχεία της Βολφενμπούτελ, στα οποία φιλοξενούσαν  μια συλλογή υλικών των Oculists. Τα αρχεία περιείχαν ένα κωδικοποιημένο κείμενο όπως το Copiale - και μερικά φυλαχτά.
Η Megyesi βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στο κρυπτογράφημα. Αλλά το κείμενο την μπέρδευε. Οι περίεργες τελετουργίες που περιέγραφε  δεν φαινόταν ακριβώς σαν μαθήματα ιατρικής σχολής. Παρόλο που το Copiale ανέφερε το "ελαφρύ χέρι" του διδάσκαλου, η Megyesi δεν βρήκε τίποτα στο κωδικοποιημένο κείμενο σχετικά με χειρουργική επέμβαση στα μάτια ή τον καταρράκτη.

Αντ 'αυτού, το Copiale επισήμαινε ότι ο διδάσκαλος έπρεπε "να δείξει την ικανότητά του στο να διαβάζει και να γράφει το κρυπτογράφημά μας". Μπορεί να εμφανίζονται ως οφθαλμολόγοι στο κοινό. Αλλά μέσα στις αίθουσες του τάγματος, το ελαφρύ χέρι πρέπει να σήμαινε κάτι άλλο. Θα μπορούσε να αφορά τη διατήρηση μυστικών μέσω της κρυπτογραφίας;

Ακόμα και με τον κώδικα του Copiale σπασμένο, της ήταν πολύ δύσκολο να ακολουθήσει τη δύνη του τελετουργικού και της αμφιλογίας - η εμπειρία της άλλωστε με τις μυστικές κοινωνίες  προερχόταν κυρίως από ταινίες. Η Megyesi ήξερε ότι χρειαζόταν βοήθεια ώστε να καταλάβει αυτές τις κοινωνίες και τι αφορούσαν. Έτσι αναζήτησε κάποιον που θα μπορούσε να της πει τι συνέβαινε πραγματικά μέσα σε αυτές τις αίθουσες μυήσεως υπό το φως των κεριών. 

ΕΠΙΣΗΜΑ, Ο ANDREAS  ÖNNERFORS είναι ιστορικός ιδεών.http://www.kultur.lu.se/en/person/AndreasOnnerfors/

Αλλά ξοδεύει πολύ χρόνο ως ένας από τους 50 περίπου πανεπιστημιακούς ερευνητές στον κόσμο που εξετάζουν σοβαρά τις ιστορικές και πολιτιστικές επιπτώσεις των μυστικών κοινωνιών. Όταν η Megyesi ήρθε σε επαφή μαζί του, ο Önnerfors δέχτηκε αμέσως να διαβάσει αυτό το πρόσφατα αποκωδικοποιημένο έγγραφο. «Όπως το παιδί που βλέπει καραμέλες, δεν θα μπορούσα να αντισταθώ», είπε.


το κάλυμμα του κρυπτογραφήματος “Copiale”

Συμφώνησαν να συναντηθούν τον Σεπτέμβριο στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του Λουντ, στην πατρίδα του Önnerfors στην νότια Σουηδία. Η Megyesi και η Schaefer ταξίδεψαν από την Ουψάλα με το χειρόγραφο  Copiale και ο Knight  από την Καλιφόρνια.

https://youtu.be/Eam0Tk-1FyI

Εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι ανήκαν σε μυστικές κοινωνίες τον 18ο αιώνα, εξήγησε ο Önnerfors στη Megyesi. Μόνο στη Σουηδία, υπήρχαν περισσότερα από εκατό τάγματα.  Αν και παράνομες, οι κοινωνίες αυτές ήταν συχνά εξαιρετικά περιεκτικές. Καλωσόριζαν στους κόλπους τους ευγενείς και εμπόρους - μια σπάνια ισότιμη πρακτική σε μια εποχή αυστηρών κοινωνικών ιεραρχιών. Αυτό έκανε τις κοινωνίες επικίνδυνες για το κράτος.

Επίσης συχνά δεν ενδιαφέρονταν  για τη χριστιανική ταυτότητα των οπαδών τους, καθιστώντας αυτές τις κοινωνίες - ειδικά τη μεγαλύτερη από αυτές, τον Τεκτονισμό - μια σιωπηρή απειλή για την εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας. Το 1738 ο Πάπας Κλήμης XII απαγόρευε σε όλους τους Καθολικούς να ενταχθούν σε μασονική στοά. Άλλοι υπονοούσαν ότι οι ομάδες αποτελούμενες μόνο από άντρες μπορεί να ήταν εστίες σοδομίας. Λίγο αργότερα, ξεκίνησαν οι φήμες ότι τα μέλη αυτών των ταγμάτων λάτρευαν πραγματικά τον διάβολο.

Αυτές οι κοινωνίες ήταν τα εκκολαπτήρια της δημοκρατίας, της σύγχρονης επιστήμης και της οικουμενικής θρησκείας. Εξέλεξαν τους δικούς τους ηγέτες και συνέταξαν συντάγματα για να κυβερνήσουν τις επιχειρήσεις τους. Δεν ήταν τυχαίο ότι ο Βολταίρος, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν όλοι ενεργά μέλη. Και ακριβώς όπως οι σημερινοί δικτυωμένοι ριζοσπάστες, μεγάλο μέρος της εξουσίας τους βασιζόταν στην ικανότητά τους να παραμείνουν ανώνυμοι και να κρατούν τις επικοινωνίες τους μυστικές.

Μετά την ανάγνωση του κρυπτογραφήματος των Oculists, ο Önnerfors πρότεινε ότι περιγράφεται μία από τις πιο ακραίες ομάδες. Ξεχάστε τις σιωπηρές απειλές προς το κράτος ή την εκκλησία. Σε ένα μέρος του Copiale, υπάρχει ρητή αναφορά  σχετικά με τη δολοφονία του τυραννικού «τρικέφαλου τέρας» που «στερεί τον άνθρωπο από τη φυσική του ελευθερία». Υπάρχει ακόμη και κάλεσμα  για «γενική εξέγερση». Να θυμάστε είπε ο Önnerfors, πως αυτό το βιβλίο γράφτηκε το 1740 - 30 χρόνια πριν από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Προσθέτοντας «κατά την περίοδο εκείνη, για κάποιους θα ήταν λες και διαβάζουν κάποιο μανιφέστο από μια τρομοκρατική οργάνωση».

Για τον Önnerfors, η αποκωδικοποίηση του Copiale ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα. Παραδοσιακά, οι ιστορικοί απλά αγνόησαν έγγραφα όπως αυτό, επειδή δεν διαθέτουν τα εργαλεία για να τα κατανοήσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσον καιρό οι Οφθαλμολόγοι (Oculists) συγχέονταν ως πρώιμοι χειρούργοι. Υπάρχουν όμως ένα σωρό κρυπτογραφημένα έγγραφα - πολλά από αυτά στο Λουντ. Ορισμένα αφορούν νέες τελετουργίες μιας αδελφικής τάξης, άλλα μπορεί να περιγράφουν πολιτικά κινήματα. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το επιβεβαιώσουμε, γιατί είναι κρυπτογραφικά σφραγισμένα. Υπάρχει μια ολόκληρη Δυτική μυστική ιστορία που περιμένει να ειπωθεί. Υπάρχουν τόσοι πολλοί κώδικες.

Στις 25 Οκτωβρίου του 2011, οι New York Times δημοσίευσαν μια ιστορία για το Copiale, εστιάζοντας στις τεχνικές αποκρυπτογράφησης του Knight. Κάτι που τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης καθώς και εκατοντάδων ανθρώπων που ισχυρίστηκαν ότι έχουν στην κατοχή τους αρχαία κρυπτογραφήματα.

Ο Knight και τα άλλα μέλη της ομάδας Copiale δεν είχαν συνηθίσει σε τέτοια προσοχή. Και δεν ήταν όλα θετικά: Υπήρχαν επίσης θυμωμένοι Μασόνοι που του έλεγαν ότι δεν καταλάβαινε την πλήρη εικόνα, και προειδοποιήσεις περιθωριακών που τους έλεγαν να σταματήσουν να διαδίδουν σκονισμένα μυστικά ή να ισχυρίζονται ότι ο Lucifer ήταν πραγματικά ο Θεός των Ελευθεροτεκτόνων.

Στο Λουντ, ο Önnerfors έμεινε επίσης έκπληκτος καθώς συνέχισε να μελετά το Copiale. Μέσα από τις περιγραφές για τα τελετουργικά των Oculists, το έγγραφο πήρε μια αφηγηματική στροφή. Περιέγραψε μια συνάντηση «μερικών καλών φίλων» που μίλησαν για την επιθυμία των ανθρώπων να «ξέρουν κάτι μόνο επειδή πρέπει να κρατηθεί μυστικό». Οι φίλοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την περιέργεια για να στήσουν μια μικρή φάρσα. Δημιούργησαν μια αδελφότητα και "συμφώνησαν να προσποιηθούν ότι ένα μεγάλο μυστικό κρυβόταν πίσω από αυτήν την ένωση." Κάλεσαν αυτή τη φάρσα, αυτή την απάτη, αυτό το μεγάλο ψυχολογικό πείραμα Τεκτονισμό. Με άλλα λόγια, οι Oculists έκαναν έναν εξωφρενικό ισχυρισμό: ότι ίδρυσαν τον Τεκτονισμό ... ως αστείο.

Αυτό σίγουρα δεν ήταν αλήθεια, αλλά τουλάχιστον οι Oculists φαινόταν να παρακολουθούν κάθε κίνηση του Τεκτονισμού. Ξεκινώντας από τη σελίδα 27 και συνεχίζοντας για τις υπόλοιπες 78 σελίδες, το κρυπτογράφημα αναφέρει λεπτομερώς τις τελετουργίες που εκτελέστηκαν από τους υψηλότερους βαθμούς των μασονικών τάξεων που ήταν άγνωστες στους συνηθισμένους Τέκτονες εκείνης της εποχής.  Τίποτα δεν παραλήφθηκε από τις περιγραφές του Copiale, αυτών των τελετουργιών κορυφαίου επιπέδου. Ούτε τα κρανία. Ούτε τα φέρετρα. Ούτε ο σεβασμός του Χιράμ Αμπίντ, του οικοδόμου του Μεγάλου Ναού της Ιερουσαλήμ, του οποίου το αποσυντιθέμενο σώμα έγινε το αλχημικό έμβλημα της μετατροπής  κάτι σάπιου σε κάτι θαυμαστό και χρυσό.

Δεκαετίες αργότερα, οι περισσότερες από αυτές τις πρακτικές που έγιναν ευρέως γνωστές ως τα μυστικά των Τεκτόνων βγήκαν προς τα έξω. Αλλά στη δεκαετία του 1740 ήταν ακόμα κρυφές- εκτός των Oculists οι οποίοι αποτελούσαν μία μυστική κοινωνία που είχε εισχωρήσει βαθιά σε μια άλλη μυστική κοινωνία. Ο Önnerfors σημείωσε ότι οι γάτες στα έμβλημα των Oculists παρακολουθούσαν ποντίκια. Θα μπορούσε να είναι άλλο ένα αστείο των Oculists - ή ένα σημάδι ότι ήταν κατάσκοποι.


Μια επιστολή της 30η Οκτωβρίου 1775 αναφέρει: "Αυτό το μπαούλο αφορά την Τάξη των Oculists και δεν πρέπει να ανοιχτεί χωρίς την ειδική εντολή του Δούκα. "

ΠΡΙΝ σπάσει ο κωδικός του κρυπτογραφήματος, οι Oculists ήταν σχεδόν άγνωστοι. Οι ιστορικοί στο πανεπιστήμιο Βολφενμπούτελ γνώριζαν ότι η ομάδα ήταν υπό την ηγεσία ενός κόμη που ονομαζόταν Friedrich August von Veltheim, ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο του 1775. Όπως και πολλοί άλλοι αριστοκράτες της εποχής του, ανήκε σε πολλές μυστικές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένου του Τάγματος των Χρυσών Κανίς (Order of the Golden Poodles), που πιθανότατα ακουγόταν ανόητο τόσο τότε, όπως και τώρα.  Στη διαθήκη του, άφησε ιδιαίτερες οδηγίες για τα κειμήλια των Oculists. Είχε κλειδώσει όλα τα αντικείμενα των Oculists σε ένα  μπαούλο με δερμάτινη εξωτερική επένδυση και διέταξε τον γιο του να εξασφαλίσει ότι οι σφραγίδες του μπαούλου παρέμεναν άθικτες έως ότου το παραλάβει ο τοπικός δούκας (ή ένας από τους απογόνους του δούκα).  Αν ο στόχος του κόμη ήταν να σιγουρευτεί ότι το περιεχόμενο του μπαούλου θα περνούσε στην αφάνεια, τον πέτυχε. Το μπαούλο ανοίχτηκε το 1918. Το περιεχόμενό του, που τώρα βρίσκεται στα κρατικά αρχεία του Βολφενμπούτελ - έχει εξεταστεί ελάχιστα.

Το μπαούλο, εκτός της σφραγίδα των Oculists, περιείχε μία βελόνα καταρράκτη οφθαλμού με κοκάλινη λαβή, και ποδιές σε ζωηρό πράσινο χρώμα που φορούσαν τα μέλη. Επίσης υπήρχαν πέντε οβάλ φυλακτά που έφεραν μπλε μάτια ανατομικά τέλεια, και τα οποία εξείχαν.  Υπήρχε επίσης ένας μικροσκοπικός κύλινδρος, επικαλυμμένος με νεφρίτη και χρυσό - τα χρώματα του ίδιου του Copiale. Στο εσωτερικό του υπήρχε ένα καβούκι χελώνας που φιλοξενούσε ένα μάτι από φίλντισι. Το μοντέλο άνοιγε σαν μια ρωσική κούκλα: κόρη μέσα σε φακό, ίριδα στην κορυφή της κόρης, κερατοειδής πάνω στην ίριδα. Κάθε στρώμα ήταν πιο εξαίσιο από το επόμενο.
Τα τεχνουργήματα αυτά υπονοούσαν την ιδέα ότι οι Oculists ήταν πράκτορες  με αποστολή την έκθεση του Τεκτονισμού. Γιατί οι κατάσκοποι χρειάζονταν όλα αυτά τα τελετουργικά;  Ή γιατί να ενδιαφέρονται για την ανατομία;
 
Η Καθολική Εκκλησία έχει κηρύξει παράνομες τις μυστικές κοινωνίες. Τα μέλη δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τον Τεκτονισμό, αλλά επίσης δεν ήθελαν να κατηγορηθούν για σοδομία. Ακόμα και σε μια μεγάλη προτεσταντική χώρα όπως η Γερμανία, αυτή ήταν μια βαριά κατηγορία για εκείνη την εποχή. Έτσι δημιούργησαν νέες τελετουργίες, πατώντας πάνω στις παλιές - και καθιστώντας τις απόρθητες στις επιθέσεις του Βατικανού.

Ίσως πάλι, οι Oculists να μην κατασκόπευαν τον Τεκτονισμό αλλά να τον διατηρούσαν ζωντανό.

Ο καθηγητής Jan Snoek, ο οποίος επίσης μελέτησε το περιεχόμενο του μπαούλου του Friedrich August von Veltheim, αναφορικά με την παραπάνω εικασία εξηγεί "Ως Μασόνοι δεν επιτρέπεται να γράψετε - πόσο μάλλον να δημοσιεύσετε - τα τελετουργικά σας. Πως λοιπόν θα μπορούσατε να διαδώστε τις ιδέες σας;  Δημοσιεύετε εσωτερικές τελετουργίες ως εκθέσεις – δημόσιες αποκαλύψεις της Μασονίας. Μόνο που το κάνετε κωδικοποιημένα, ώστε μόνο τα εξέχοντα στελέχη των Μασόνων να μπορούν να διαβάσουν τα όσα επικίνδυνα έχετε να πείτε. Όταν η αποστολή σας έχει ολοκληρωθεί, τοποθετείτε τα στοιχεία σε ένα κουτί, το οποίο δεν ανοίγει για σχεδόν 150 χρόνια. " Όπως πιστεύει ο  Jan Snoek, οι Oculists φύλασσαν και διαβίβαζαν τα βαθύτερα μυστικά των Τεκτόνων,  χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τελετουργίας, περισπασμού και κρυπτογραφίας.

Η έρευνα στράφηκε στα τελευταία πολύτιμα αντικείμενα των Oculists: εννέα αντίγραφα ενός τετρασέλιδου εγγράφου γραμμένο σε ένα συνδυασμό παλαιών γερμανικών, λατινικών και του κωδικοποιημένου κείμενου Copiale. Το μήνυμα ήταν σχεδόν πανομοιότυπο. Στην κορυφή της πρώτης σελίδας ανάγραφε "Die Algebra", έναν οδηγός για τον "παλιό τρόπο υπολογισμού" και από κάτω σειρές κρυπτογραφικών γραμμάτων σε μορφή πρόσθεσης λες και ήταν αριθμοί. Η τρίτη σελίδα αναφερόταν στην Εβραϊκή καμπάλ - το μυστικιστικό σύστημα στο οποίο οι έννοιες προέρχονται από την αριθμητική αξία των γραμμάτων.
Φαίνεται ότι τα σύμβολα του Copiale δεν αντιπροσωπεύουν μόνο λέξεις και γράμματα, αλλά και αριθμούς. Αλλά στην περίπτωση αυτή, ο Knight, η Megyesi και η Schaefer δεν μπόρεσαν να βγάλουν νόημα.

Ο διδάσκαλος των Oculists αντιλαμβανόταν αυτά τα κωδικοποιημένα έγγραφα με τρόπο που οι σημερινοί ερμηνευτές δεν μπορούν. Παρά τις συνεχείς πολιορκίες στο πέρασμα των ετών, τα μυστικά των Oculists δεν έχουν ενδώσει, τουλάχιστον όχι πλήρως. Τα όσα διαδραματιζόντουσαν στα δωμάτια μυήσεως τους, μπορεί να μην βγουν ποτέ στο φως.

https://youtu.be/Ub-OP8NFPGM


Ελεύθερη απόδοση
Πηγή: https://www.wired.com/2012/11/ff-the-manuscript/
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 03, 2017, 06:57:51 μμ από filarianna1 »