Καλώς ήλθατε στο Άγνωστο Forum

Άγνωστο Forum

Αποστολέας Θέμα: Αραβικές και διεθνείς αντιδράσεις καταγγέλλουν την απόφαση του Τραμπ για την Ιερ  (Αναγνώστηκε 63 φορές)

Δεκέμβριος 06, 2017, 10:46:11 μμ
  • Ιεροφάντης
  • ****
  • Μηνύματα: 474
  • Δημοτικότητα: +3/-0
Η "Αραβική Ιερουσαλήμ": σάρωσε το παγκόσμιο κύμα καταγγελιών και καταδίκων του αραβικού και του διεθνούς κόσμου μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ,η  Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα του Ισραήλ , και τη μεταφορά της πρεσβείας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η Ιορδανία θεωρεί ότι αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.
Η κυβέρνηση της Ιορδανίας θεώρησε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
"Η απόφαση του αμερικανικού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει την πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αντιπροσωπεύει την παραβίαση των ψηφισμάτων της διεθνούς νομιμότητας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε σήμερα  Τετάρτη ο υπουργός πληροφοριών και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Mohammad Momani.
Η Τουρκία την αποκαλεί "ανεύθυνη".
Από την πλευρά του, καταγγέλλει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση των ΗΠΑ, καλώντας την "ανεύθυνη" και κάλεσε την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει αυτή την κίνηση.
"Καταδικάζουμε αυτή την ανεύθυνη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης", δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
"Καλούμε τη διοίκηση των ΗΠΑ να επανεξετάσει αυτή την εσφαλμένη απόφαση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα και να αποφύγει τα μη υπολογιζόμενα βήματα που θα βλάψουν την πολιτισμικά διαφορετική ταυτότητα και το ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ".
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ.
Ο Σίσι ενημερώνει τον Αμπάς για την απόρριψη της Αιγύπτου στην απόφαση του Τράμπ.
Ο Πρόεδρος Abdel Fattah al-Σίσι είπε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Mahmoud Aμπάς, σε τηλεφωνική κλήση, ότι η Αίγυπτος απέρριψε την απόφαση του Tραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ και τις συνέπειες που συνεπάγεται, ανέφερε η προεδρία σε δήλωση την Τετάρτη το βράδυ.
ElBaradei: Στόχος μας είναι ο ένας στον άλλο
Ο Μωχάμεντ Ελ Μπάρτερα, ο πρώην αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, σχολίασε την κίνηση των ΗΠΑ, λέγοντας: "Στόχος μας είναι οι άλλοι".
Ο ElBaradei, πρώην διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ζήτησε "εναλλακτικές λύσεις και επιλογές (αποτελεσματικές) για μια αραβική αντίδραση" κατά της απόφασης του Tραμπ όχι μόνο "καταγγελίες και καταδίκες".
Πρότεινε μια ριζική μείωση των αραβικών δισεκατομμυρίων που εισέρχονται στην Αμερική και μια ριζική μείωση των διπλωματικών, στρατιωτικών σχέσεων και των σχέσεων πληροφοριών με την Ουάσινγκτον.
"Αφού πήγαμε να συγχαρούμε τον Τράμπ (ως πρόεδρο των ΗΠΑ), μπορούμε, όπως και οι Άραβες, να δηλώσουμε τι κάνουμε αν η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ μετακομίσει στην Ιερουσαλήμ;" δήλωσε ο ElBaradei σε προηγούμενη προσπάθεια τον Ιανουάριο του 2017, προβλέποντας την παρούσα απόφαση των ΗΠΑ. ; Μήπως δείχνουμε κάποτε ότι δεν είμαστε ένα νεκρό σώμα; "
Λίβανος: Η απόφαση του Trump απειλεί τη σταθερότητα
Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, δήλωσε ότι η απόφαση του αμερικανικού προέδρου για την Ιερουσαλήμ ήταν επικίνδυνη και απείλησε την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών σαν μεσολαβητή της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.
Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι το ψήφισμα είχε θέσει την ειρηνευτική διαδικασία πίσω δεκαετίες και απειλούσε την περιφερειακή και ενδεχομένως την παγκόσμια σταθερότητα.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακάρων περιέγραψε την αμερικανική απόφαση ως "λυπηρή" και κάλεσε "να αποφύγει τη βία με κάθε κόστος".
"Η Γαλλία και η Ευρώπη δεσμεύονται για μια λύση δύο κρατών, που θα ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα των δύο κρατών", δήλωσε ο Σιράκ σε συνέντευξη Τύπου στο Αλγέρι.
ΟΗΕ: Η επίλυση του ζητήματος της Ιερουσαλήμ θα γίνει μέσω διαπραγματεύσεων με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterich,είπε  ότι η πόλη της Ιερουσαλήμ καταγράφει το τελικό καθεστώς του παλαιστινιακού ζητήματος και πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι «η Ιερουσαλήμ είναι ένα τελικό αρχείο και πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες τόσο της παλαιστινιακής όσο και της ισραηλινής πλευράς».
Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών: Αντιτιθέμεθα στην απόφαση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και ο υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Angelino Alfano δήλωσαν ότι η Ρώμη αντιτίθεται στην απόφαση του Tραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Ο πρόεδρος του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων επικρίνει την απόφαση των ΗΠΑ.
Ο Γερμανός Πρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων, Jim Osdemir, επέκρινε έντονα την απόφαση του αμερικανικού προέδρου. "Έχει σκάψει σε μια από τις βαθύτερες πληγές στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση", είπε.
"Όποιος πήρε μια τέτοια απόφαση, θα αποδεχθεί ξανά μια κλιμάκωση της σύγκρουσης", είπε.
alquds.co.uk
ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ AL-QUDS(ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ): Corfiatiko.blogspot.com